donderdag 29 maart 2018

Jonge mensen maken depressies bespreekbaar in BNNVARA's True Selfie

Jonge mensen maken depressies bespreekbaar in BNNVARA's True Selfie
Onzekerheid, somberheid, posttraumatisch stress stoornis, negatieve en depressieve gedachten, paniekaanvallen en misofonie. Leon, Madelief, Hillel, Zoë, Lars, Bryan, Arianne en Luna staan in de bloei van hun leven en genieten er ogenschijnlijk volop van, maar hebben dagelijks met deze psychische klachten te maken. Met een selfiestick filmen ze drie maanden lang hun eigen leven. Zonder tussenkomst van een cameraploeg of regisseur. Zo zien we ongefilterd hoe hun leven er uitziet.
In True Selfie ontmoeten we acht jonge mensen die stappen willen maken naar een positiever zelfbeeld en beter willen leren omgaan met negatieve gevoelens. De acht jongeren hebben het lef om zichzelf op de meest kwetsbare momenten te filmen, ook de momenten die we meestal angstvallig voor elkaar verborgen houden. Eens per week komen ze bij elkaar om onder leiding van psycholoog Erik Jongman met elkaar in gesprek te gaan.
In de eerste aflevering maken we kennis met Leon, Madelief en Hillel. Bij Leon (20 jaar) lijkt het allemaal leuk op social media, hij heeft meer dan 1000 vrienden en zijn tijdlijn staat vol met uitgaansfoto’s waarop Leon staat te DJ’en. Maar Leon zit al jaren niet lekker in zijn vel. Alle ellende is begonnen toen hij jarenlang werd gepest op school. "Als je dag in en dag uit te horen krijgt dat je niets bent. En dat jaren lang, dan word je gek. Je wordt helemaal gek." Hij kampt met een burn-out en blowt dagelijks om zijn emoties te onderdrukken, door zijn pestverleden. Madelief is 21 jaar en ontzettend grappig, creatief en excentriek. Ze houdt van zingen en dansen en mode is haar grote passie. Maar Madelief heeft in haar jeugd veel meegemaakt en lijdt daardoor aan PTSS en paniekaanvallen. De achttienjarige Hillel kampt al twee jaar met een depressie. Hij woont met zijn broer en zus bij zijn ouders thuis. Zijn familie en vrienden weten niets van zijn depressieve gevoelens. Hillel gelooft er niet in dat praten over zijn gevoelens helpt, maar hoopt met zijn deelname aan True Selfie de negatieve spiraal te doorbreken.
Eén op de 15 jongeren in Nederland tussen 18 en 24 jaar worstelt met depressies. Zelfdoding is onder jonge mensen doodsoorzaak nummer 1. True Selfie is onderdeel van de #TrueSelfie-weken, waarmee NPO 3 in samenwerking met MIND Korrelatie psychische problemen onder jongeren bespreekbaar wil maken.
Kijk voor meer informatie op Trueselfie.bnnvara.nl
True Selfie is vanaf 10 april elke dinsdag om 21.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.
Bron: BNNVARA
Foto: Cindy Huisdens